Kızılcık Kurusu Kızılcık, Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Anadolu'nun hemen her yerinde yetişir. Bol sulu ortamları seven kızılcık ağacı, mayhoş ve kırmızı renkte meyveler verir. Kızılcık meyvesi, sonbaharın eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Bu dönemde toplanan meyveler, kışın marmelat ve kompostolarda kullanılmak üzere kurutulur. Kızılcık kurusu, saklama koşullarının kolay olması nedeniyle Anadolu'da sıkça tercih edilir. İçerisinde bulunan bol miktarda antioksidanlar, kızılcık kurusunda da etkisini korur. Kızılcık Kurusu Nasıl Yapılır? Zamanında toplanan olgunlaşmış meyveler ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Ardından temiz bezlere serilerek güneş altında kuruyuncaya kadar bekletilir. Kuruyan kızılcıklar, ortam şartlarına göre bez torbalarda, serin ve rutubet almayan yerlerde veya buzdolabında muhafaza edilebilir. Kızılcık kurusu, kızılcık meyvesinin faydalarını taşır. Örneğin:
Kızılcık Kurusunun Tüketimi Kızılcık kurusu ve kızılcıktan yapılan diğer ürünlerin faydalarından yararlanmak için ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. Tüketilirken sulandırılması önemlidir. Yetişkinlerde günlük tüketim miktarı 2 bardak, çocuklarda ise 1 bardaktan fazla olmamalıdır. Kızılcık kurusunu temin edebileceğiniz birçok yer olmasına rağmen, mevsiminde kendinizin toplayıp kurutması hem sağlığınız hem de bütçeniz açısından önemlidir. Kızılcık kurusu ev ortamında kolayca hazırlanabileceği için kendinizin hazırlamasında fayda vardır. Gönül rahatlığıyla hem siz hem de sevdiklerinizin tüketmesi dileğiyle. |