Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kızılcık Fidanı

Kızılcık Fidanı

Kızılcık Fidanı, C vitamini açısından oldukça zengin olan kızılcık, içerisinde birçok mineral madde ve tanen bulundurur. Kızılcık ağacının meyveleri kılcal damarların güçlü olmasını sağlayan, damarlara elastiklik kazandıran ve kan basıncını düzenli olmasını sağlayan maddeler içerir. Meyvesi, yaprakları, çiçekleri, çekirdekleri, kökü ve kabukları antiseptik özellik taşımasından dolayı birçok yaranın tedavisinde mikropları gidermek için bir ilaç olarak kullanılabilir. Bu gibi özelliklerinden dolayı son yıllarda yetiştiriciliği ön plana çıkmış olan kızılcık fidanı üretiminde oldukça artış olmuştur. Ülkemizde kızılcık ağacının yabani formlarda olanları genellikle Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin sahil ve yüksek bölgelerinde bulunan dağlık alanlarda, tek olarak ya da gruplar halinde bulunmaktadır. Bursa, Yalova, İstanbul, Malatya ve Karabük illerindeyse sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği yapılır. Reçel, marmelat ve meyve suyu yapılabilen kızılcık meyvesinin ağacı oldukça sıkı ve sert yapılı bir ağaçtır. Meşhur olan devrek bastonları bu ağaçtan yapılır. Erken çiçek açan kızılcık ağaçları arıcılık açısından oldukça önemlidir. Bahçe düzenlemelerinde dekoratif amaçla da dikilebilen kızılcık fidanı, soğuklara karşı oldukça dayanıklı olduğu için tercih edilebilir.

Kızılcık fidanı nasıl elde edilir?


Tohumla üretim, olgunlaşma döneminden önce ya da olgunlaşmadan sonra yabani ağaçlara ait olan meyvelerden alınan tohumlar direkt olarak istenilen alana ya da saksılara dikilebilir. Bu şekilde elde edilen fidanlar bir sonraki yaz mevsiminde aşıya gelir. Oldukça sert olan tohum kabuğu çimlenmeyi uyarıcı işlemler ile yumuşatıldıktan sonra tohumlar katlamaya alınır ve bu şekilde 1,5 yıl sonra aşılamaya uygun olan çöğür elde edilmiş olur.

Aşılama, doğal ortamlarda yetişmiş olan yabani kızılcık ağaçları çiçeklenmeden önce ilkbaharda budanır ve oluşan bir yaşlı sürgüne ya da yongalı göz aşısı yapılır. Tohumdan ya da dip sürgünlerden elde edilmiş olan çöğürlerin aşılanması yoluyla kızılcık fidanları elde edilmiş olur. Budama ile oluşturulan sürgünlere çeşit değiştirmek için göz aşısı yapılabilir. Bununla birlikte iki ya da daha yaşlı olan dallara kalem aşısı uygulanabilir T göz aşısı mayıs ve haziran ayları da sürgün şeklinde temmuz-ağustos aylarında ise durgun aşı olarak uygulanabilir.

Yonca aşı ise mayıs ve haziran aylarından önce yapılabilir. Zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmış aşılardan oldukça başarı elde edilebilir.

Daldırma ile üretim, kızılcık, daldırma yöntemi ile de çoğaltılabilir. Fakat bu yöntem ile istenilen sayıda fidan elde edilmesi pek mümkün değildir. Ayrıca daldırma ile yapılan üretimde fidanlar oldukça geç meyve verir.

Kızılcık fidanı dikimi, kızılcık bahçesi yapılacak olan yerde bulunan toprak öncelikle analiz edilir. Toprağın bitki ve besin madde ihtiyaçları belirlenir. Orta bünyede olan derin ve geçirgen topraklarda çok daha iyi gelişip meyve veren kızılcık fidanı, hazırlıklar yapıldıktan sonra fidanın büyüme özelliği ve arazinin yapısına dikkat edilerek dikim mesafeleri 4.4 m 5.5 m olarak belirlendikten sonra tohumlar ekilir ve daha fazla verim ve hasat zamanını genişletmek için birden fazla çeşit kullanılması önerilir.

Dikim budaması, fidanın toprak seviyesinden 50-70 cm'den tepe vurma şeklinde yapılır. Kızılcık fidanı her türlü budamaya çok iyi bir şekilde tepki gösterir. Şekil budaması olarak ise modifiye lider formu önerilir.

Verim budaması, meyvelerin ağacın her yerinde dağılmasını sağlamak, güneşlenmenin dengelenmesi ve gerektiği zaman meyve azaltılması için yapılan verim budaması ile birtakım sebeplerden dolayı oluşmuş olan obur dallara uç alma ile işlemi yapılır ve bu yöntemle dallar 2 yıl içinde verimli hale getirilmiş olur.

Sulama, kızılcık fidanının yetiştirilmesinde su oldukça önemli bir faktördür. Kızılcık fidanı mutlaka su ister. Kurak ve susuz kalan fidanlar yeterli miktarda büyüyemez ve meyveleri küçük olur. Yeterli miktarda yapılan sulama ile verim büyük oranda artar.

Gübreleme, yapılmış olan toprak analizlerinden sonra yapılan gübrelemeden oldukça olumlu sonuçlar alınabilir. Organik gübreleme genel olarak 1 dekara 2-3 ton olarak 3-4 yılda bir yapılabilir.

Tarımsal mücadele, ticari olarak yetiştirilen kızılcık fidanlarının yetiştirildiği özellikle de nemli olan bölgelerde ve aşırı yağış sonrasında fidanlarda antraknoz ve botritis gibi hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkları yok edebilmek için fungisit uygulamaları ve bakırlı perapatlar önerilmektedir. Kızılcık fidanının yetiştirildiği yerlerde diğer meyvelerde de görülen meyve sineği ve kabuklu bit gibi zararlı haşeratlar olabilir. Ancak bu haşaratlar önemli derecede zarara neden olmaz.

Hasat, olgunlaşmış olan ağaçların bulundukları iklim ve yükseltiye göre hasat temmuz ayının ortalarından başlayarak ekim ayına kadar yapılabilir. Aynı ağaçta bulunan meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bu sebeple kızılcık hasadı 2-3 kez yapılır. Hasat edilen kızılcık meyveleri hasattan sonra bile olgunlaşmaya devam eder. Meyveler olgunlaştıkça irileşir ve meyvede bulunan şeker miktarı çoğalır. Ancak çok olgunlaşmış meyvelerin C vitamini miktarı ve sertliği azalır. Bu sebeple meyvelerin renklenmeye başladığı anda hasadı yapılmalıdır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 02:26:15
Kızılcık Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kızılcık Fidanı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kızılcık Fidanı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kızılcık Hastalığı
Kızılcık Hastalığı
Kızılcık hastalığı, çoğunlukla çocukluk döneminde görülen kızılcık hastalığı, kış aylarında daha sık görülür ve deri de döküntü şeklinde kırmızı benekler ile kendini belli eder. Hastalığın ciddi bir belirtisi olmadığı gibi birkaç hafta içerisinde de ...
Kızılcık Ağacı
Kızılcık Ağacı
Kızılcık Ağacı, Kızılcık ailesinden olan kısa boylu ve sarı çiçekleri olan bir ağaç çeşididir. En çok 5-8 metre arasında boy yapabilen kızılcık ağacının koyu yeşil renkli ve her iki yüzü tüylü damarları paralel olan ve damarları boyunca da tüylü bir ...
Hamilelikte Kızılcık Yemek
Hamilelikte Kızılcık Yemek
Hamilelikte Kızılcık Yemek: Kızılcık kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Sodyum ve potasyum içerir. Ayrıca Demir, kalsiyum, bakır ve mineraller açısından oldukça zengin bir meyvedir. Hamilelik döneminde tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur aks...
Kızılcık Çayı
Kızılcık Çayı
Kızılcık çayı, rengi ile iştah açan kızılcık çayı, faydasıyla şifa dağıtıyor diyebiliriz. Tam anlamıyla antioksidan olan bu meyvenin tüketilmesi özellikle kalp doktorları tarafından ısrarla tavsiye edilmektedir. Gerek çayı olarak gerekse sadece meyve...
Kızılcık Kurusu
Kızılcık Kurusu
Kızılcık kurusu, Kızılcık Türkiye'de Karadeniz başta olmak üzere Anadolu'nun hemen hemen her yerinde yetişir. Bol sulu ortamları seven meyveleri mayhoş ve kırmızı renkte olan bir ağaçtır. Kızılcık meyvesi sonbaharın eylül ekim aylarında olgunlaşmış o...
Kuru Kızılcık
Kuru Kızılcık
Kuru kızılcık, genellikle insanlar tarafından soğuk kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanmış bir meyvedir. Kızılcıkların hasat zamanı olan temmuz aylarında özenle toplanan kızılcıklar, uygun ortamlarda kurutularak kış aylarında tüketilmek üzere sak...
Kızılcık Sopası
Kızılcık Sopası
Kızılcık sopası, kızılcık kızılcıkgillerden olan bir ağaç türüdür. En fazla 5-8 m boylarında olur. Yaprakları koyu yeşildir. Her iki yüzü tüylü ve damarlıdır. Palalel damarlar boyunca tüylüdür. Kızılcık ağacının Şubat, Mart aylarında çiçekleri açar. ...
Kızılcık Sirkesi
Kızılcık Sirkesi
Kızılcık sirkesi, Eylül ekim aylarında olgunlaşan kızılcık meyvesinden kızılcık sirkesi yaparak uzun süreli saklayabilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz. Kızılcık sirkesi meyvesinde olduğu gibi koyu kırmızı bir renktedir. Kızılcık sirkesinin tad...
Kızılcık Ekşisi
Kızılcık Ekşisi
Kızılcık ekşisi, kızılcık çok faydalı bir meyvedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde olmakla beraber, daha çok Akdeniz'in yüksek kesimlerinde ve İç Anadolu'da çok yoğun olarak bulunur. 6-7 metre boyunda olur, meyvesi kırmızı renkli olur ve çiçeği sarı ...
Kızılcık Çekirdeği
Kızılcık Çekirdeği
Kızılcık Çekirdeği, Anadolu'nun eşsiz zengin bitki örtüsünün güzelliklerinden olan Kızılcık üç metreyi bulan, kalın bir gövdesi bulunmayan, çalı tipli öbek ağaç yapısı ile ülkemizin her tarafında yetişmekle birlikte daha çok Karadeniz bölgesinde yeti...
Kızılcık Yetiştiriciliği
Kızılcık Yetiştiriciliği
Kızılcık Yetiştiriliciliği, Kızılcığı şerbetinden ve marmelatından tanırız genellikle, ülkemizde birçok meyve bulunmasına ve yetiştirilmesine rağmen kızılcık üretimine pek rağbet verilmemiştir. Kızılcık bir dağ meyvesidir, C vitamini deposu diyebilir...
Kızılcık
Kızılcık
Kızılcık, Ülkemizin zengin bitki örtüsünün güzelliklerinden olan kızılcık, bazı bölgeler de "Kiren, Ergin" adıyla bilinir. İnce dallardan oluşan gövdesi ile normal bir ağaçtan daha çok öbek şeklinde çalıyı andırır. Daha çok su kenarlarında yetişen kı...

 

Kızılcık Hastalığı
Kızılcık Ağacı
Hamilelikte Kızılcık Yemek
Kızılcık Çayı
Kızılcık Kurusu
Kuru Kızılcık
Kızılcık Sopası
Kızılcık Sirkesi
Kızılcık Ekşisi
Kızılcık Çekirdeği
Kızılcık Yetiştiriciliği
Kızılcık
Kızılcık Şurubu
Kızılcık Likörü
Kızılcık Turşusu
Kızılcık Pekmezi
Kızılcık Fidanı
Kızılcık Reçeli
Kızılcık Tarhanası
Kızılcık Çeşitleri
Kızılcık Kirazı
Kızılcık Kompostosu
Kızılcık Suyu
Kızılcık Alerjisi
Kızılcık Ezmesi
Kızılcık Hoşafı
Kızılcık Tohumu
Kızılcık Macunu
Kızılcığın Faydaları
Kızılcık Çorbası
Popüler İçerik
Kızılcık Şurubu
Kızılcık Şurubu
Kızılcık şurubu, eğer uyku probleminiz varsa hemen hazırlayıp, yatmadan önce bir bardak soğuk olarak içebilirsiniz. Uyku probleminiz hemen ortadan kal...
Kızılcık Likörü
Kızılcık Likörü
Kızılcık Likörü, kızılcık meyvesinin yaş hali ile yapılan alkol oranının ayarlanabileceği lezzetli bir içecektir. Özellikle yaz akşamlarında hazırlana...
Kızılcık Turşusu
Kızılcık Turşusu
Kızılcık Turşusu, Turşu Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Hemen hemen birçok kişi yemeklerin yanında turşu tercih etmektedir. Turşunun sağl...
Kızılcık Pekmezi
Kızılcık Pekmezi
Kızılcık pekmezi, ülkemizde çok eski zamanlardan beri yapılmakta olan bir pekmez türüdür. Bu pekmez türü, diğer pekmezlere göre biraz daha kırmızımsı ...
Kızılcık Reçeli
Kızılcık Reçeli
Kızılcık Reçeli; Kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri de reçellerdir. Peynir, zeytin gibi kahvaltılıkların yanında severek yediğimiz reçelle...
Kızılcık Tarhanası
Kızılcık Tarhanası
Kızılcık Tarhanası; Bolu ve Kütahya'nın yöresel lezzetlerden biri olan kızılcık tarhanası vazgeçilmez çorbalarımız arasındadır. Ekşimsi tadıyla ve C v...
Kızılcık Çeşitleri
Kızılcık Çeşitleri
Kızılcık Çeşitleri, Kızılcık asırlardan bu yana insan sağlığı için bir yaratılış mucizesidir. Tıp tarihi üzerine yapılan araştırmalara göre, ünlü tıp ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kızılcık Hastalığı
Kızılcık Ağacı
Hamilelikte Kızılcık Yemek
Kızılcık Çayı
Kızılcık Kurusu
Oval Olmayan Tam Yuvarlak Olan Kizilcik Turunden Ariyoruz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Oval Olmayan Tam Yuvarlak Olan Kizilcik Turunden Ariyoruz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024