Kızılcık Ezmesi

Kızılcık ezmesi; Biraz ekşi ve buruk tadıyla bilinen enfes bir marmelat çeşitlerindendir. Hazırlanışı oldukça kolay olmasına rağmen çok lezzetli bir besindir. Kızılcık şerbeti kompostosu yapılarak da tüketilebilen ekşi bir meyvedir. Ayrıca böbrek taşı düşürmek içinde iyi bir bitkisel çözümdür. Sadece böbrek taşı için değil kızılcık çok uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kızılcık ezmesini kahvaltılarda ekmek diliminin veya enfes bir krepin üzerine sürerek tüketebiliriz. Ayrıca kızılcık ezmesinin şeker oranını dilediğimiz gibi damak zevkimize göre ayarlayarak hazırlayabiliriz. Ayrıca kızılcık ezmesini mevsiminde taze kızılcık ile hazırlayıp cam kavanozlarda buz dolabında çok uzun süre muhafaza edebiliriz. Kızılcık ezmesini çok sevip hazır alanlar veya daha önce hiç tatmamış olanlar çok şey kaybetmektedirler. Çünkü hazır kızılcık ezmelerinin içerisinde renklendirici ve tatlandırıcılar bulunmaktadır. Hiçbir zaman %100 doğal olarak hazırlanmamaktadır. Oysa evde kendi ellerimizle hazırladığımızda hem hijyeninden hem de kullanılan malzemelerin kalitesinden emin olarak hazırlamaktayız. Hiç tatmamış olanlar ise tattıklarında asla vazgeçemeyecekleri bir lezzet olacaktır. Bu kadar anlatıp tarifini vermemek olmaz öyle ya. Her yıl keyifle yaptığım ve ailecek tükettiğimiz kızılcık ezmesini sizlerle paylaşıyorum. Dilerseniz tarife uyarak kızılcık ezmesi hazırlayıp tüketebilirsiniz.

Kızılcık ezmesi için gerekli malzemeler

  • 2-3 kilo kadar kızılcık,
  • 1,5 kilo toz çeker.
    Damak zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • Kilo gramına göre su. Örneğin 3 kilo kızılcık için 3 su bardağı su,

Nasıl Yapılır?


Öncelikle mevsiminde aldığımız kıp kırmızı kızılcıkları temizleyip yıkıyoruz. Ardından Derin bir tencerenin içerisine temizleyip yıkadığımız kızılcıkları koyuyoruz. Daha sonra suyu ilave edip kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynama süresi kızılcıkların ince kabukları çatlayıp kolayca sıyrılacak hale gelinceye kadardır. Daha sonra kızılcık iyice yumuşadığında tencereyi ocaktan indirip bir müddet soğumaya bırakıyoruz. Elimizi yakmayacak kadar soğuyan kızılcıkları kevgirden geçirerek süzüyoruz. Kaynattığımız için çekirdekleri kolayca ayrılacaktır ve posasında hiç su kalmayacak şekilde süzdüğümüz kızılcığı toz şeker ile derin bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz. Önce Yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte kızılcık ezmesi marmelat kıvamını alıncaya kadar kaynatıyoruz. Buda yaklaşık 30 dakikayı buluyor. Ezme biraz koyulaşınca çok dikkat gerektiriyor aksi taktirde dibine tutabilir. Ocaktan indirmeden birkaç dakika önce limon tuzunu ilave edip birkaç taşım kaynatıp ocaktan indiriyoruz. Daha sonra cam bir kabın içerisine boşalttığımız kızılcık ezmesinin üzerine tülbent veya mutfakta kullandığımız file şemsiyelerden kapatıp 1-2 gün güneşte bekletiyoruz. Daha sonra cam kavanozlara koyup buz dolabında muhafaza edebiliriz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 12:07:20
Kızılcık Ezmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kızılcık Ezmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kızılcık Ezmesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kızılcık Hastalığı

Kızılcık hastalığı, çoğunlukla çocukluk döneminde görülen kızılcık hastalığı, kış aylarında daha sık görülür ve deri de döküntü şeklinde kırmızı benekle...
Devamını Oku

Kızılcık Ağacı

Kızılcık Ağacı, Kızılcık ailesinden olan kısa boylu ve sarı çiçekleri olan bir ağaç çeşididir. En çok 5-8 metre arasında boy yapabilen kızılcık ağacının koyu...
Devamını Oku

Hamilelikte Kızılcık Yemek

Hamilelikte Kızılcık Yemek: Kızılcık kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyvedir. Sodyum ve potasyum içerir. Ayrıca Demir, kalsiyum, bakır ve mineraller açısın...
Devamını Oku

Kızılcık Çayı

Kızılcık çayı, rengi ile iştah açan kızılcık çayı, faydasıyla şifa dağıtıyor diyebiliriz. Tam anlamıyla antioksidan olan bu meyvenin tüketilmesi özellik...
Devamını Oku

Kızılcık Kurusu

Kızılcık kurusu, Kızılcık Türkiye'de Karadeniz başta olmak üzere Anadolu'nun hemen hemen her yerinde yetişir. Bol sulu ortamları seven meyveleri mayhoş ve kı...
Devamını Oku

Kuru Kızılcık

Kuru kızılcık, genellikle insanlar tarafından soğuk kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanmış bir meyvedir. Kızılcıkların hasat zamanı olan temmuz aylarında...
Devamını Oku

Kızılcık Sopası

Kızılcık sopası, kızılcık kızılcıkgillerden olan bir ağaç türüdür. En fazla 5-8 m boylarında olur. Yaprakları koyu yeşildir. Her iki yüzü tüylü ve damarlıdır...
Devamını Oku

Kızılcık Sirkesi

Kızılcık sirkesi, Eylül ekim aylarında olgunlaşan kızılcık meyvesinden kızılcık sirkesi yaparak uzun süreli saklayabilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz...
Devamını Oku

Kızılcık Ekşisi

Kızılcık ekşisi, kızılcık çok faydalı bir meyvedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde olmakla beraber, daha çok Akdeniz'in yüksek kesimlerinde ve İç Anadolu'da ...
Devamını Oku

Kızılcık Çekirdeği

Kızılcık Çekirdeği, Anadolu'nun eşsiz zengin bitki örtüsünün güzelliklerinden olan Kızılcık üç metreyi bulan, kalın bir gövdesi bulunmayan, çalı tip...
Devamını Oku

Kızılcık Yetiştiriciliği

Kızılcık Yetiştiriliciliği, Kızılcığı şerbetinden ve marmelatından tanırız genellikle, ülkemizde birçok meyve bulunmasına ve yetiştirilmesine rağmen kızılcık...
Devamını Oku

Kızılcık

Kızılcık, Ülkemizin zengin bitki örtüsünün güzelliklerinden olan kızılcık, bazı bölgeler de "Kiren, Ergin" adıyla bilinir. İnce dallardan oluşan gövdesi...
Devamını Oku

Kızılcık Şurubu

Kızılcık şurubu, eğer uyku probleminiz varsa hemen hazırlayıp, yatmadan önce bir bardak soğuk olarak içebilirsiniz. Uyku probleminiz hemen ortadan kalkı...
Devamını Oku

Kızılcık Likörü

Kızılcık Likörü, kızılcık meyvesinin yaş hali ile yapılan alkol oranının ayarlanabileceği lezzetli bir içecektir. Özellikle yaz akşamlarında hazırlanabilecek...
Devamını Oku

Kızılcık Turşusu

Kızılcık Turşusu, Turşu Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Hemen hemen birçok kişi yemeklerin yanında turşu tercih etmektedir. Turşunun sağlık açıs...
Devamını Oku

Kızılcık Pekmezi

Kızılcık pekmezi, ülkemizde çok eski zamanlardan beri yapılmakta olan bir pekmez türüdür. Bu pekmez türü, diğer pekmezlere göre biraz daha kırmızımsı bir ren...
Devamını Oku

Kızılcık Fidanı

Kızılcık Fidanı, C vitamini açısından oldukça zengin olan kızılcık, içerisinde birçok mineral madde ve tanen bulundurur. Kızılcık ağacının meyveleri kılcal d...
Devamını Oku

Kızılcık Reçeli

Kızılcık Reçeli; Kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri de reçellerdir. Peynir, zeytin gibi kahvaltılıkların yanında severek yediğimiz reçelleri evde...
Devamını Oku

Kızılcık Tarhanası

Kızılcık Tarhanası; Bolu ve Kütahya'nın yöresel lezzetlerden biri olan kızılcık tarhanası vazgeçilmez çorbalarımız arasındadır. Ekşimsi tadıyla ve C vit...
Devamını Oku

Kızılcık Çeşitleri

Kızılcık Çeşitleri, Kızılcık asırlardan bu yana insan sağlığı için bir yaratılış mucizesidir. Tıp tarihi üzerine yapılan araştırmalara göre, ünlü tıp he...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kızılcık Hastalığı
Kızılcık Ağacı
Hamilelikte Kızılcık Yemek
Kızılcık Çayı
Kızılcık Kurusu
Son Forum Konuları
Oval Olmayan Tam Yuvarlak Olan Kizilcik Turunden Ariyoruz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024