{ "title": "Kızılcık Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 13:29:21", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kızılcık Yetiştiriliciliği, Kızılcığı şerbetinden ve marmelatından tanırız genellikle, ülkemizde birçok meyve bulunmasına ve yetiştirilmesine rağmen kızılcık üretimine pek rağbet verilmemiştir. Kızılcık bir dağ meyvesidir, C vitamini deposu diyebiliriz hatta portakalda bulunan C vitamininden daha fazladır. Kızılcık meyveler arasında en erken çiçek açan ve en son meyve veren bir ağaçtır.

Kızılcık Türkiye'de Karadeniz, Akdeniz, Marmara, Ege ve Trakya bölgelerinde dağlık kesimlerde tek veya topluluklar halinde bulunur. Karabük, İstanbul, Bursa, Malatya ve Yalova illerinde sınırlı miktarda yetiştirilmektedir. Bu illerin içinde sadece Yalova ticaretini yapmaktadır. Soğuğa dayanıklı bir meyve olmasına rağmen sıcakta verim artar ve çabuk olgunlaşır, fakat olgunlaştıktan sora aşırı sıcaklara dayanıksızdır. Kızılcık taze veya kuru olarak tüketilebilen bir meyvedir. Şerbet marmelat ve hoşaf olarak kullanılır, kızılcık ağacının antiseptik özelliği vardır.

Kızılcık yetiştirilmesi

Fide üretimi: Kızılcık toprak seçmez hemen hemen toprakta yetişir. En ideal toprak ise kızılcık için derin ve geçirgen topraklardır. Tuzlu topraklarda iyi gelişmez, kireçli topraklarda daha dayanıklı olur. Fide üretimi çelikle üretim ve aşılama olmak üzere iki şekilde yapılır. Aşılama ile yapılacak üretim için bitkinin tohumları kullanılır, bu ekilen tohumlar 1-1,5 sene sonra aşılanacak duruma gelir. Yabani olarak yetişen ağaçlar ilkbaharda budanır, budanan yaşlı dallara tohumdan elde ettiğimiz generatif araçlar aşılanarak fide elde edilir. Çelikleme yöntemi ise yapraklanma başladıktan sonra sürgünlerin 30 cm olması beklenir. Bu aşamada başlanan yaprakların döküldüğü zamana kadar alınan çelikler indol butirik asit ile köklendirilir.

Fidelerin dikimi: Fidelerin dikim aralıkları dörder veya beşer metre aralıklarla olmalıdır.

Sulama: Düzenli bir şekilde sulanması gerekmektedir, kızılcık için su sınırlayıcı bir faktördür. Ağaçlar susuz kalırsa verim düşer ve azalır.

Budama: Budama işlemine en uygun zaman yaprakların dökülmesi ve çiçeklenme zamanıdır, her türlü budamaya olumlu cevap verir. Budama işlemi ağacın verimini artırır.

Hasat: Meyveler renklenmeye başladığı zaman toplanmalıdır, çünkü toplanan meyveler olgunlaşmaya devam ederler. Hasat işlemi temmuz ayının ortasından ekim ayının başına kadar yapılır.
" } ] }