{ "title": "Kızılcık Tarhanası", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-tarhanasi.JPG", "date": "19.01.2024 12:01:53", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "
Kızılcık Tarhanası; Bolu ve Kütahya'nın yöresel lezzetlerden biri olan kızılcık tarhanası vazgeçilmez çorbalarımız arasındadır. Ekşimsi tadıyla ve C vitamini yönünden zengin olması sebebiyle kış aylarında tercihlerimiz arasındadır. Peki kızılcık tarhanası nasıl yapılır? Şimdi dilerseniz sizlerle kızılcık tarhanası tarifimi paylaşayım.

Kızılcık Tarhanası Malzemeleri
Kızılcık Tarhanası Malzemeleri

Öncelikle kızılcıklar bol suda yıkanıp, temizlenir. Daha sonra bir tencereye alınır ve bir bardak su eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra sıcak sıcak derin bir kaba alınır ve tuzu eklenir. Şuna dikkat edelim ki tuz kızılcıklar kaynarken eklenmez hamur yoğurma esnasında eklenir. Aksi takdirde kızılcıkların kırmızı rengini soldurur. Üzerine bir kilo kadar unu ilave edilir. Sıcak sıcak yoğrulmaya başlanır. Unun miktarı kulak memesi kıvamında bir hamur olunca artık un eklenmez. Güneş ışığı görmeyen gölgelik tercihen evin içinde bir yere beyaz bir çarşaf serilir. Hamurdan parçalar koparılıp el ile yassı hale (Köfte gibi) getirilip çarşafa kuruması için yayılır. Bir tarafı kuruyunca diğer tarafı (Tersi) çevrilir. Direkt güneş ışığına maruz kalıp öyle kurutulursa rengi solar. Kızılcık tarhanası kuruduktan sonra el ile ufalanır vebl elekten geçirilir. Kızılcık çekirdekleri tarhananın ufalanmasını daha da kolaylaştırır. Hazırladığımız kışlık kızılcık tarhanası bez bir torbada güneş görmeyen ve rutubet olmayan yerlerde bir yıl kadar saklanabilir.

Afiyet Olsun.

" } ] }