{ "title": "Kızılcık Sopası", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-sopasi.jpg", "date": "21.01.2024 22:56:31", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Kızılcık sopası, kızılcık kızılcıkgillerden olan bir ağaç türüdür. En fazla 5-8 m boylarında olur. Yaprakları koyu yeşildir. Her iki yüzü tüylü ve damarlıdır. Palalel damarlar boyunca tüylüdür. Kızılcık ağacının Şubat, Mart aylarında çiçekleri açar. Çiçekleri sarı renkli olur ve küçük küçük şeklinde olur. Meyveleri kırmızı renginde olur. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir. Çoğalması tohumları ile gerçekleşen bir bitkidir. Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olur ve taze ya da kurutularak tüketilir. Kızılcık meyvesinden tarhana, hoşaf, reçel, kızılcık ekşisi ve kızılcık suyu yaparak da tüketilir.

Kızılcık ağacının odunu lifli olur, çok esnek ve çok dayanıklıdır. Yoğunluğu fazla olduğu için suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Bir zamanların meşhur falaka aracı olarak kullanılmıştır. Kızılcık ağacının kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçede ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Kızılcık sopası eskiden dayak atmak için tercih edilirmiş. Çünkü sebebi esnek olması ve az bir güçle savrulsa bile çok can yakmasından dolayıdır. Kızılcık sopası dayak ile eş anlamlı olarak da kullanılır. Isparta ve Eskişehir, Sinop ve Samsun çevresinde kiren olarak anılır.

Kızılcık sopasından çok güzel ve çok dayanıklı bastonlar yapılıyor. Bunun için, öncelikle esnek bir ağaç olan kızılcık ağacı kesiliyor. Daha sonra Aralık ve Şubat aylarında suyu çekilen kızılcığın dalları ayıklanır. Elde edilen parçalar bir yıl bekletilir. Sonra ekmek fırınlarında eğrilikleri düzeltilir. Dallar tornadan geçirilir ve bastona verilecek şekiller belirlenir. Ardından testere ile üzerine livler açılır ve eğe yardımı ile zımpara işlemleri yapılır. Daha sonra desen şekilleri ortaya çıkarılır. Bu bastonlarda en önemli motif olarak birbirine dolanmış iki yılan motifi görülür. Başları sap kısmına doğru uzanır ve bu modeller sık sık uygulanır. Bu çift yılan motifi baston yapımı için çok uygundur. Kızılcık sopası ile yapılan bastonun boyama işlemi yapılırken kusurlu yerler dolgu verniği ile düzeltilir. Ustalar bu bastonların üzerine çok değişik türlerde motif işlemesi de yapılabildiğini belirtiyorlar. Bu işlemlerden sonra sıra bastonun sapına geliyor. Çoğunlukla kızılcık ağacından yapılmış saplar sedef, dağ keçisi ayağı, kemik ve değerli taşlar kullanılır.
" } ] }