{ "title": "Kızılcık Pekmezi", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-pekmezi.jpg", "date": "18.01.2024 23:29:42", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kızılcık pekmezi, ülkemizde çok eski zamanlardan beri yapılmakta olan bir pekmez türüdür. Bu pekmez türü, diğer pekmezlere göre biraz daha kırmızımsı bir renk almaktadır. Özellikle hafif ekşimsi tadıyla insanları kendisine çeken bu pekmez, yine diğer pekmezlere göre biraz daha az bilinen ve az yapılan bir pekmezdir. Kızılcık pekmezinin çok mükemmel faydaları bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda bu pekmez vücut gelişimi açısından çok önemlidir.

Kızılcık pekmezinin yapılışı oldukça kolaydır. Bu nedenle hiç yemek yapmasını bilmeyen insanlar bile bu pekmezi birazdan vereceğimiz tarife göre yapabilirler. Kızılcık pekmezini yaptıktan sonra bilinmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlarda biri kızılcık pekmezi yapıldıktan sonra soğutulmadan kesinlikle cam kavanoza konulmamalıdır. Bu pekmez soğutulduktan sonra kesinlikle cam kavanozlara konularak saklanmalıdır. Bunun haricinde dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise kızılcık pekmezinin saklanırken kesinlikle ışık almayan yerlerde saklanmasıdır. Pekmezinizi kesinlikle ışık almayan yerlerde sakladığınız durumlarda çok daha uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Kızılcık pekmezi, kızılcık zamanında yapılarak kış aylarına saklandığında çok daha fazla fayda görebilirsiniz. Çünkü insan vücudunun kızılcığın sağladığı faydalara en çok kış aylarında ihtiyacı vardır. Bu nedenle sizlerde pekmez yaparak yaptığınız pekmezin bir kısmını kış aylarına saklayabilirsiniz. Özellikle yaşlı insanlarda ve çocuklarda kızılcık pekmezinin çok daha fazla kullanmaya özen gösterin. Şimdi bu mükemmel lezzeti yapmak için gerekli olan malzemeleri ve sonra da yapılış aşamasındaki adımlara göz atalım.

Kızılcık Pekmezi Malzemeleri
Kızılcık Pekmezi Nasıl Yapılır?

Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz kadar kızılcığı temiz bir şekilde yıkayarak varsa dallarından ayırın. Daha sonra bir tencere içerisine bu kızılcıkları koyarak bir kahve fincanı kullanarak su ilave edin ve birkaç kez kaynatın. Kaynama işlemi sonrasında bu malzemeleri ateşten alarak ocağa yeni bir tencere koyun. Elimizde olan kaynamış kızılcığı bir süzgece koyarak bu tencere içerisine süzelim. Süzme işlemi sırasında kızılcıkları ezebildiğiniz kadar ezin. Bu işlemde kızılcıklar püre haline bile gelebilir. İyice ezmiş olduğunuz kızılcıkların üzerine ise malzemelerde bahsettiğimiz kadar şekeri ilave ederek orta ateşte kıvam alana kadar kaynatın. Malzemeniz kaynamaya yakın içerisine bir adet limonun suyunu sıkarak bir iki kez daha kaynatın. Bu işlem sonrasında malzemeleri ateşten alın. Son işlem olarak birkaç dakika beklenerek kızılcık pekmezi soğuması sağlanır. Pekmez soğuduktan sonra kavanozlara konularak serin ortamlarda saklanır.

Afiyet olsun.

Kızılcık pekmezinin faydaları nelerdir?
" } ] }