{ "title": "Kızılcık Macunu", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-macunu.jpg", "date": "21.01.2024 18:42:28", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Kızılcık macunu, Kızılcık son baharın habercisi olan bir meyvedir. Sonbaharda olgunlaşan meyvelerinden toplayabilir. Kızılcık macunu yapmak için kızılcığın alaca olanları içerisinden ayıklanır olgunlaşmış olanları tercih edilir. Kışın tüketebilmek için kızılcık macunu yapabilirsiniz. Kızılcık macununu evinizde sizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Kızılcık macunu yoğun kıvamıyla damaklarda ekşimsi bir tat bırakmaktadır.

Kızılcık macunu için gereken malzemeler
Kızılcık macunu nasıl yapılır?

Kızılcıklar geniş bir kabın içerisin alınır. Üzerine çok az su eklenerek çekirdeklerinden ayrılıncaya kadar kaynatılır ve ocaktan alınır. Soğutulan kızılcıklar demir bir süzgeç veya kevgir yardımıyla ezilerek püre haline getirilir ve çekirdeklerinden ayrılır. Ezilen püreye arzuya göre şeker ve 1 çay kaşığı kadar limon tuzu eklenerek kısık ateşte bir süre karıştırmadan kaynatılır. Kaynama sırasında üzerine çıkacak pembe köpüğü delikli bir kaşık olan kevgirle üzerinden alınıp atılır. Köpürmesi geçtikten sonra macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise altının kolayca tutuyor olmasıdır dikkat ediniz. Sıvı durumda olan kızılcık macununuzu yayvan kaplarda üzerini ince temiz bir tülbent kapatarak güneşte 2 gün ara ara karıştırarak bekletiniz. Toz ve su kaçmamasına özen gösteriniz. Olgunlaşan macununuzu cam kavanozlarda muhafaza ederek saklayabilir, istediğiniz zaman kuru bir kaşıkla çıkartarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }