{ "title": "Kızılcık Kompostosu", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-kompostosu.jpg", "date": "21.01.2024 10:12:31", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Kızılcık kompostosu; Bildiğimiz ve sürekli yaptığımız kompostolardan biraz faklı bir komposto çeşididir. Kızılcık kompostosu daha çok görük yörelerine ait Akdeniz bölgelerinde fazlasıyla tüketilen bir komposto çeşididir. Kızılcık şifa deposu bir bitki olması nedeniyle fazlasıyla tüketmemiz gereken bir bitkidir. Ayrıca Kızılcık ilk baharda enfes çiçek açıp sonbahara doğru meyveleri olgunlaşması ile bilinir. Ayrıca kızılcıktan kış için sirke veya turşuda hazırlanır. Dilersek sonbaharda taze kızılcıkları imkân varsa toplayıp yok ise pazardan alıp ayıklayıp yıkayalım ve buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda muhafaza edelim Kışın dilediğimiz zaman derin dondurucudan çıkartıp kızılcık kompostosu, marmelat veya şurubu hazırlayıp tüketebiliriz. Kızılcık kompostosunu daha önce hiç denemeyenler için şiddetle tavsiye ediyorum. Oldukça ferahlatıcı lezzetli ve şifalı bir kompostodur. Ayrıca hazırlanışı da oldukça pratik bir lezzettir. Yapmak isteyip de istenilen lezzeti elde edememekten korkuyorsanız sizlerle paylaştığım kızılcık kompostosu tarifini deneyebilirsiniz. Üstelik defalarca denenmiş ve oldukça övgü almış bir lezzettir. Gönül rahatlığı ile hazırlayabilirsiniz.

Kızılcık kompostosu için gerekli malzemeler
Kızılcık Kompostosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle pazardan en olgunlaşmış olan kızılcıkları seçip alıyoruz. Aksi taktirde kompostonun buruk bir tadı olur. Daha sonra kızılcıkların saplarını ayıklayıp bir güzel yıkıyoruz. Ardından derince bir tencerenin içerisine 1,5 litre suyu koyup toz şekerle birlikte karıştırıyoruz. Daha sonra ocağa koyup toz şeker eriyinceye kadar kaynatıyoruz. Daha sonra temizleyip yıkadığımız kızılcıkları kaynayan suyun içerisine bırakıp yaklaşık 15 kaynatıyoruz.

Kızılcık kompostosu kaynama esnasında temiz bir tülbentin içerisine veya mutfakta kullandığımız bir kesenin içerisine reyhan, karanfil, kabuk tarçını ve çeyrek limonu kabuğuyla birlikte koyup kompostonun içerisine bırakıyoruz. Bütün bu malzemeleri hem güzel bir aroma verdiği için hem de enfes bir ferahlık sağladığı için ekliyorum. Dilerseniz siz eklemeyebilirsiniz. Fakat ben eklemenizi tavsiye ediyorum. Kızılcık kompostosu 15 dakika kaynadıktan sonra ocaktan indiriyoruz. Daha sonra kendi kendine oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletip içerisine tülbentin içerisine bıraktığımız malzemeleri çıkartıp kızılcık kompostosunu buzdolabına koyup buz gibi oluncaya kadar bekletiyoruz. Soğuyan kompostoyu dilersek bardakla suyunu içebileceğimiz gibi kompostoya yakışan olarak kaselerde taneleri ile de servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }