{ "title": "Kızılcık Ezmesi", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-ezmesi.jpg", "date": "21.01.2024 12:07:20", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Kızılcık ezmesi; Biraz ekşi ve buruk tadıyla bilinen enfes bir marmelat çeşitlerindendir. Hazırlanışı oldukça kolay olmasına rağmen çok lezzetli bir besindir. Kızılcık şerbeti kompostosu yapılarak da tüketilebilen ekşi bir meyvedir. Ayrıca böbrek taşı düşürmek içinde iyi bir bitkisel çözümdür. Sadece böbrek taşı için değil kızılcık çok uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kızılcık ezmesini kahvaltılarda ekmek diliminin veya enfes bir krepin üzerine sürerek tüketebiliriz. Ayrıca kızılcık ezmesinin şeker oranını dilediğimiz gibi damak zevkimize göre ayarlayarak hazırlayabiliriz. Ayrıca kızılcık ezmesini mevsiminde taze kızılcık ile hazırlayıp cam kavanozlarda buz dolabında çok uzun süre muhafaza edebiliriz. Kızılcık ezmesini çok sevip hazır alanlar veya daha önce hiç tatmamış olanlar çok şey kaybetmektedirler. Çünkü hazır kızılcık ezmelerinin içerisinde renklendirici ve tatlandırıcılar bulunmaktadır. Hiçbir zaman %100 doğal olarak hazırlanmamaktadır. Oysa evde kendi ellerimizle hazırladığımızda hem hijyeninden hem de kullanılan malzemelerin kalitesinden emin olarak hazırlamaktayız. Hiç tatmamış olanlar ise tattıklarında asla vazgeçemeyecekleri bir lezzet olacaktır. Bu kadar anlatıp tarifini vermemek olmaz öyle ya. Her yıl keyifle yaptığım ve ailecek tükettiğimiz kızılcık ezmesini sizlerle paylaşıyorum. Dilerseniz tarife uyarak kızılcık ezmesi hazırlayıp tüketebilirsiniz.

Kızılcık ezmesi için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

Öncelikle mevsiminde aldığımız kıp kırmızı kızılcıkları temizleyip yıkıyoruz. Ardından Derin bir tencerenin içerisine temizleyip yıkadığımız kızılcıkları koyuyoruz. Daha sonra suyu ilave edip kısık ateşte kaynatıyoruz. Kaynama süresi kızılcıkların ince kabukları çatlayıp kolayca sıyrılacak hale gelinceye kadardır. Daha sonra kızılcık iyice yumuşadığında tencereyi ocaktan indirip bir müddet soğumaya bırakıyoruz. Elimizi yakmayacak kadar soğuyan kızılcıkları kevgirden geçirerek süzüyoruz. Kaynattığımız için çekirdekleri kolayca ayrılacaktır ve posasında hiç su kalmayacak şekilde süzdüğümüz kızılcığı toz şeker ile derin bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz. Önce Yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte kızılcık ezmesi marmelat kıvamını alıncaya kadar kaynatıyoruz. Buda yaklaşık 30 dakikayı buluyor. Ezme biraz koyulaşınca çok dikkat gerektiriyor aksi taktirde dibine tutabilir. Ocaktan indirmeden birkaç dakika önce limon tuzunu ilave edip birkaç taşım kaynatıp ocaktan indiriyoruz. Daha sonra cam bir kabın içerisine boşalttığımız kızılcık ezmesinin üzerine tülbent veya mutfakta kullandığımız file şemsiyelerden kapatıp 1-2 gün güneşte bekletiyoruz. Daha sonra cam kavanozlara koyup buz dolabında muhafaza edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }