{ "title": "Kızılcık Ekşisi", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-eksisi.jpg", "date": "20.01.2024 04:09:18", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Kızılcık ekşisi, kızılcık çok faydalı bir meyvedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde olmakla beraber, daha çok Akdeniz'in yüksek kesimlerinde ve İç Anadolu'da çok yoğun olarak bulunur. 6-7 metre boyunda olur, meyvesi kırmızı renkli olur ve çiçeği sarı renkli bir bitkidir. Kızılcığın meyvelerinden kızılcık ekşisi, kızılcık reçeli, kızılcık hoşafı ve kızılcık kompostosu yapılır. Ama her türlüsü de çok güzel ve lezzetli oluyor. Kızılcık ekşisi çok sağlıklı ve vücuda çok faydası vardır. Vücudun direncini arttırır. Mideye kuvvet verir. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazın olmasını önler. Ağız yaralarına çok faydalı olur. Mikrop öldürücü özelliği vardır. Vücudun iltihaplanmasını önler ve alerjileri azaltır. Ayrıca ateş düşürücü etkisi vardır ve menopozda girmiş kadınlara faydalı olur. Kızılcık ekşisi kana çok faydalıdır ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur.

Kızılcık ağacının kabukları bile faydalıdır. Kızılcık ağacının kabukları ishali kesmeye yardımcı olur. Meyvelerin ise ishal yapma özelliği vardır. Kızılcık bitkisinin meyvesi ve kabukları kullanılır. Yaprağı ezip yaraya sürülürse, yaranın iyileşmesine yardımcı olur. Kızılcık suyu da çok faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Kızılcık meyvesi C vitamini açısından çok zengindir. Zararlı olan bakterilerin azalmasında etkilidir. Güçlü bir kalsiyum kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Dişlerin çürümesini önler. Kalp damar sisteminin sağlığını korumaya destek olur. Kızılcık ekşininin bu kadar faydasından bahsettikten sonra şimdide kızılcık ekşininin tarifini yapmaya başlayalım. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

Kızılcık ekşisi tarifinin malzemeleri
Kızılcık ekşisi tarifi nasıl yapılır?

İlk önce kızılcıklarımızı temizleyelim ve güzelce yıkayalım. Daha sonra bir tencereye koyalım ve üzerini kapatacak şekilde su ilave edelim. Sonra kaynaması için ocağa koyalım. Ara sıra kontrol edelim ve yumuşayıp ezilecek kıvama gelince ocağın altını kapatalım. Soğumaya bırakalım. Kızılcıklarımız soğuyunca süzekden güzelce geçirelim. Tekrar tencereye koyalım ve üzerine şekerimizi ve limonumuzu ilave ederek bir yarım saat kadar kaynatalım. Sonra ocaktan alalım ve 5 dakika sıcaklığının geçmesini bekleyelim. Cam kavanozlara koyalım ve kapağını sıkıca kapatalım. Daha sonra kavanozları ters çevirip soğumaya bırakalım. Şekerini isteğe göre az ya da çok ekleyebilirsiniz. Kızılcık ekşisi hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }