{ "title": "Kızılcık Çeşitleri", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 03:47:12", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kızılcık Çeşitleri, Kızılcık asırlardan bu yana insan sağlığı için bir yaratılış mucizesidir. Tıp tarihi üzerine yapılan araştırmalara göre, ünlü tıp hekimi olan İbni Sina'nın kızılcık kullanarak hastaları iyileştirdiği yönünde anlaşılmıştır. Aynı zamanda kızılcık sıtma ilacı olarak da asırlarca kullanılmış bir bitkidir. En zengin bitki örtüsünün güzelliklerinden olan kızılcık bazı bölgeler de yöresel adı kiren ve ergin olarak bilinir. En güzel kızılcık çeşitleri arasında ince dallardan oluşan gövdesi ile çiçekleri sarı, meyvesi ise koyu kırmızıdır. Normal bir ağaçtan daha çok çalı şeklini andırır. En erken çiçek açan bitkilerden biri olmasına rağmen, en geç meyve veren bitkilerden birisidir. Mayhoş bir tadı olan kızılcık doğal bir şifa kaynağıdır. En olgun zamanlarında özenle toplanan kızılcık meyveleri ezilerek suları çıkarılır. Ardından kaynatılır ve bu şekilde kızılcık ekşisi elde edilir. Bu kızılcık ekşisinin rahatlatma özelliğinden dolayı yemeklerden sonra içilir. Kızılcık çeşitleri arasında meyvesi, yaprağı, ağacının kökü ve kabuğu ile tümüyle şifalıdır. Meyvelerinden kızılcık reçeli, hoşafı ve marmelatı yapılır. Kızılcık türü içerisinde yüksekli çok artmadıkça meyve verir. Ayrıca çok fazla su isteyen bir yapısı vardır. Çok yönlü bir meyve türü olan kızılcık, cilt ve diş sağlığına, hücre yenilenmesine, sindirim sistemine bağlı olan organların korunmasına kadar birçok faydası vardır. Kiren meyvesi de diyabetli hastalar için çok faydalıdır. Kızılcığın en önemli özelliğinden birisi de C vitamini açısından bol miktarda bulunur. Diğer besinlerde olduğu gibi etkili bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı kış aylarında soğuk algınlıklarının sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bunun yanında melatonin ilaçlarının birçoğu kızılcıktan yapılmaktadır.

Kızılcık Çeşitleri; Flavonoidler üzüm çekirdeğinde, kırmızı şarapta, yeşil çayda, elmada, soya fasulyesinde ve soğanda bulunan en önemli olan kızılcık çeşitlerinden biridir. Şu an bilinen 4000 çeşidi vardır. Yapısında vücut direncini artırır ve hastalıklardan koruma sağlar. İnsan vücudunda oluşan iltihaplanmayı önler. Bazı hallerde alerjik görülen vakalarda azaltıcı etkisi vardır. Özellikle kan damarlarını güçlendiren yüksek oranda antioksidanları bulunur. Ateşli hastalıklarda ve ateş basmalarında rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Karotinoidler; Kırmızı, turuncu halinde sarı meyvelerin ve koyu yeşil sebzelerin yararları açısından canlı renkleri karotinoidlerden almaktadır. Bilinen en ünlü karotinoid çeşidi olarak domateste bulunan likopendir. Ayrıca keşfedilen daha 600 çeşidi bulunmaktadır. Bunların hepsi antioksidan özelliğini taşır. Yapısında bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi vardır. Aynı zamanda hastalıklarla savaşırlar. En önemlisi retinayı koruyarak görüş mesafesi açısından berrak olmasını sağlar. Kalp hastalıklarına, prostat ve akciğer kanserini önler.
" } ] }