{ "title": "Kızılcık Bitkisi", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-bitkisi.jpg", "date": "21.01.2024 02:18:58", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kızılcık bitkisi, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Son derece ekşi tadıyla, damaklara hitap eden bu bitki, kızılcıkgiller ailesindendir. Genellikle kısa boylu bir ağaç olan bu bitki türünün insanlar tarafından pek sevilmeyen uzun boylu olanları da bulunmaktadır. Uzun boylu olan türleri, tüketmeye çok uygun olmadığı için ülkemizde özellikle yetiştirilmez. Kızılcık bitkisi, C vitamini açısında çok zengindir. Bu nedenle insanlar özellikle kış aylarında bu bitkiyi tüketmek isterler. Bu nedenle kimi insanlar kızılcığı marmelat yaparken kimileri de direk olarak kurutarak kış aylarında kuru kızılcık tüketirler. Birçok kişi kızılcık bitkisinden bu şekilde faydalanır. Kızılcık bitkisi, aslında bakım isteyen bir bitkidir. Bu nedenle kızılcık bitkisini yetiştiren insanların ciddi bir şekilde bakım yapmaları gerekir. Bazı insanlar kızılcık bitkisinin yapraklarında da faydalanmaktadır. Özellikle bu bitkinin yapraklarının da kaynatılarak tüketilmesi, çok büyük faydalar sağlamaktadır. Zaten yapılan araştırmalar sonrasında kızılcık ağacının genel olarak antiseptik bir özelliğinin olduğu anlaşılmıştır. Aslında bu bitkinin yapraklarının da tüketilmesindeki amaç antiseptik olmasıdır. Kızılcık bitkisinin bazı tüketilen türleri, dağlarda kendiliğinden de yetişmektedir. Bu nedenle başıboş kızılcık bitkilerine rastlamanız mümkündür. Kızılcık bitkisi kendiliğinden yetişen bir bitki olduğu için yakın zamanlarda kadar bu meyvenin herhangi bir yetiştiriciliği yapılmamıştır. Fakat bu bitkinin insanlar tarafından çok sevilmesi ve çok tüketilmeye başlanması nedeniyle bazı tarımcılar kızılcık bitkisi yetiştirmeye başlamıştır. Bu yetiştiricilik özellikle ülkemizde Malatya, İstanbul, Bursa ve Karabük ilinde yaygınlaşmıştır.

Kızılcık bitkisinin toprak ve iklim isteği

Bu bitki türü, soğuğa oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle iklimi soğuk olan bölgelerde de rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Bu bitki soğuğa dayanıklı olması nedeniyle diğer birçok bitki gibi kış aylarında ölmeden çalışmaya devam eder. Fakat yine de yapılan araştırmalara göre kızılcık bitkisi sıcak bölgelerde daha fazla verim verir. Kızılcık türü, ülkemizde bulunan toprakların hemen hemen hepsinde yetişebilmektedir. Bu nedenle kızılcık bitkisinin toprak açısından çok seçici olmadığını söyleyebiliriz. Kızılcık bitkisi için en ideal toprak ise geçirgen olan topraklardır. Bu bitkinin kökleri çok derinlere inmediği için birçok toprakta rahat bir şekilde yetişmektedir.

Kızılcık bitkisi dikim aşaması

Kızılcık bitkisinin çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle dikilecek olan kızılcık bitkisi, çok dikkatli seçilmelidir. Bitkilerin olgunlaşma ve meyve verme süreleri çok farklıdır. Yanlış türün seçilmesi durumunda hasat süresi uzadığı gibi istenilen bir lezzette alınamayabilir. Bunun için toprağınıza ve bulunduğunuz yerin iklimine göre en iyi kızılcık türünü seçmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır. Dikim işlemi yapıldıktan sonra kızılcık bitkisinin sulama işlemi de yapılmalıdır. Bu bitkinin sulanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey tabi ki bitkinin çok düzenli bir şekilde sulanmasıdır. Susuz kalan kızılcık bitkisi, çok daha az verim verecektir.

Budama ve hasat

Kızılcık bitkisi üzerinde gereksiz olarak uzayan dallar, kızılcık bitkisinin gelişimini engelleyerek enerjinin bu boş dallara gitmesine neden olacaktır. Üstelik kızılcık bitkisinin iyi verim verebilmesi için çok iyi ve çok düzenli bir şekilde budanması gerekmektedir. Aksi durumlarda veriminiz çok düşecektir. Kızılcık bitkisi, yapraklar döküldükten sonra budanmalıdır. Hasat döneminde ise genellikle temmuz aylarında işlemler başlamaktadır. Temmuz ortasından ekim başına kadar yapılacak olan hasat sırasında şiddetli kaşıntılarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü kızılcık bitkisinin yaprakları üzerinde bulunan tozlar ve mikro dikenler ciltte kaşıntılara neden olduğu gibi bazı insanlarda alerjilere bile neden olabilmektedir.
" } ] }