{ "title": "Kızılcık Bitkisi", "image": "https://www.kizilcik.gen.tr/images/kizilcik-bitkisi.jpg", "date": "21.01.2024 02:18:58", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kızılcık bitkisi, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Son derece ekşi tadıyla, damaklara hitap eden bu bitki, kızılcıkgiller ailesindendir. Genellikle kısa boylu bir ağaç olan bu bitki türünün insanlar tarafından pek sevilmeyen uzun boylu olanları da bulunmaktadır. Uzun boylu olan türleri, tüketmeye çok uygun olmadığı için ülkemizde özellikle yetiştirilmez. Kızılcık bitkisi, C vitamini açısında çok zengindir. Bu nedenle insanlar özellikle kış aylarında bu bitkiyi tüketmek isterler. Bu nedenle kimi insanlar kızılcığı marmelat yaparken kimileri de direk olarak kurutarak kış aylarında kuru kızılcık tüketirler. Birçok kişi kızılcık bitkisinden bu şekilde faydalanır. Kızılcık bitkisi, aslında bakım isteyen bir bitkidir. Bu nedenle kızılcık bitkisini yetiştiren insanların ciddi bir şekilde bakım yapmaları gerekir. Bazı insanlar kızılcık bitkisinin yapraklarında da faydalanmaktadır. Özellikle bu bitkinin yapraklarının da kaynatılarak tüketilmesi, çok büyük faydalar sağlamaktadır. Zaten yapılan araştırmalar sonrasında kızılcık ağacının genel olarak antiseptik bir özelliğinin olduğu anlaşılmıştır. Aslında bu bitkinin yapraklarının da tüketilmesindeki amaç antiseptik olmasıdır. Kızılcık bitkisinin bazı tüketilen türleri, dağlarda kendiliğinden de yetişmektedir. Bu nedenle başıboş kızılcık bitkilerine rastlamanız mümkündür. Kızılcık bitkisi kendiliğinden yetişen bir bitki olduğu için yakın zamanlarda kadar bu meyvenin herhangi bir yetiştiriciliği yapılmamıştır. Fakat bu bitkinin insanlar tarafından çok sevilmesi ve çok tüketilmeye başlanması nedeniyle bazı tarımcılar kızılcık bitkisi yetiştirmeye başlamıştır. Bu yetiştiricilik özellikle ülkemizde Malatya, İstanbul, Bursa ve Karabük ilinde yaygınlaşmıştır.